Cevap maalesef ki “Hayır”. Taze meyve vitamin ve antioksidanlarla dolu olduğundan sağlıklı bir seçim ancak meyveler bunun yanı sıra kalori ve karbonhidrat da içeriyor; bunlar da kilo almana neden oluyor. Meyve dengeli bir beslenmeye dahil edilmesi gereken çok besleyici bir besin olsa da şeker içeriği nedeniyle meyve tüketimini azaltman gerekebilir. İşte meyvenin bu kadar tartışmalı olmasının sebeplerinden biri de iki ucu keskin bir kılıç olması. Bu tartışmanın iki tarafına yakından bakmaya ne dersin?
Meyve Diyetine Neden Zarar Verebilir?
Meyveler fruktoz yönünden zengindir ve fruktoz, birçok insanın kilo vermeye veya şeker alımını azaltmaya çalışmasının temel nedenidir. Kaslarına, beynine ve diğer organlara enerji olarak gönderilen en yaygın basit şeker olan fruktoz ise sadece karaciğerin tarafından işlenebiliyor. Peki bu neden kötü? Çünkü karaciğerin zaten yeterli miktarda enerjiye sahipse, fazla fruktozu yağ olarak yeniden paketleme ve daha sonra kullanmak üzere saklama olasılığı daha yüksek.
Meyveyi Neden Diyetinde Tutmalısın?
Meyvelerdeki karbonhidratın kan şekeri seviyesinde büyük bir etkisi yok çünkü çoğu meyve düşük bir glisemik indekse sahip. Meyveler ayrıca diyetine önemli miktarda lif sağlayabiliyor, bu da sindirimi yavaşlatıp seni daha tok hissettiriyor. Örneğin sadece bir porsiyon ahududu 8 gram lif içeriyor.
Yaban mersini gibi meyveler ise tansiyonunun düşmesine ve oksidatif stresle savaşmana yardımcı olan; kanser ve diğer hastalıkların riskini azaltabilen iyi birer antioksidan kaynağı.
Meyvenin tadını çıkarman ve sağlıklı bir kiloyu koruman için iki basit ipucu:
1. Kırmızı meyvelere, lifli ve küçük meyvelere odaklan. Ahududu, yaban mersini, çilek, kivi, mandalina, erik, şeftali ve küçük elmalar öncelik vermen gereken meyveler.
2. Ölçülü olduğun sürece meyvelerin tadını çıkarabilirsin ancak sebzeyi daha fazla tüketmelisin. Özellikle de diyetin için en iyi alternatif olan yeşil yapraklı veya lifli sebzelere odaklanmalıs