Pilates

JOSEPH HUBERTUS PİLATES

1880- 1967

Günümüzde yaygın ve etkin bir yaşam tarzı olarak benimsenen Pilates'in yaratıcısı olan Joseph H. Pilates, 1880 yılında Almanya'da dünyaya gelmiştir.Küçük yaşta astım, raşitizm, romatizma hastalıklarına yakalanan J. H. Pilates, bu hastalıkları yenme yolundaki kararlılığı ile yoga ve zen meditasyonunu keşfederek yüzme, boks, jimnastik, dans ve ağırlık antremanları gibi birçok farklı yöntem denemiştir.

1.Dünya Savaşı'nın baş göstermesi ile 1914'te J. H. Pilates boksör olarak İngiltere'ye göç etmiştir. Savaş sırasında Lanchester yakınlarında bir enterne kampında esir düşen J. H. Pilates, savaş süresince burada tutuldu. Bu zaman dilimi içerisinde hem Doğu'nun hem de Batı'nın zekasını ve ruhunu, Yoga'nın nefes tekniğini, jimnastiğin vücuda yönelik tekniklerini izleyerek her birinin en etkili yönlerini seçip ve bunları anatomi konusundaki bilgisi ile birleştirerek dayanıklılığın mükemmel dengesine ve esnekliğine sahip bir sistem ortaya koymuştur. Açıklama: JOSEPH HUBERTUS PİLATESBu sistemi kendi gibi esir düşen mahkumlara uygulayarak büyük bir başarıya ulaşmıştır. 1918 – 19 yılları arasındaki grip salgınında onun egzersiz programına katılan esir arkadaşlarının bu durumdan hiç etkilenmemeleri ve sağlıklarının hergeçen gün daha iyi olmasını fark eden kamp sorumlusu, J. Pilates'i Isle Of Man'daki hastaneye atadı. O dönemde morfin ve ameliyat dışında hastalara uygulanabilecek tedavi yöntemi neredeyse yok gibiydi. J. Pilates sorumlusu olduğu 30 hastanın yataklarına yaylar takarak ilk Cadillac'ı oluşturdu. J. Pilates'in egzersiz programına katılan hastalar kısa sürede iyileşme göstermeye başladılar ve bir çok kişinin ölümüne sebep olan salgın hastalıklarının hiçbirine yakalanmadılar.

J. Pilates, 1920 yılında eşi Clara ile birlikte günümüzde halen faaliyette olan ilk stüdyosunu Manhattan'da bulunan "New York City Ballet" binasında kurmuştur. J. Pilates sürekli yeni egzersiz aletleri üretmeye çalıştı ve Reformer, Wunda chair, Cadillac, Ladder Barrel gibi bir çok 22mükemmel ekipmanlar dizayn etmiştir. Yine o dönemde dansın devrimcilerinden ve ünlü koreograflarından olan Martha Graham ve George Ballanchine'ninde beğenisine kazanan Pilates metodu, başta Avrupa olmak üzere tüm Dünya'da kanıtlanmış ve hak ettiği üne kavuşmuştur.

PİLATES METODU VE FAYDALARI

"Sadece 10 derste farkı hissedecek, 20 derste farkı görecek, 30 derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız."

Pilates, metodunu zihnin kaslar üzerindeki kullanımını desteklediği için Contrology (Kontrol bilimi) olarak adlandırdı. Pilates, bedenin dengeli tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşılan ve belli bir nefes tekniği kullanılarak yapılan egzersiz programıdır.

Pilates'de her bir egzersizin çok kez tekrarı yerine daha az sayıda, tam, kontrol ve belirli bir biçim içinde uygulanması tercih edilir. Joseph Pilates 500 belirli egzersiz tasarladı. Ona göre zihinsel ve fiziksel sağlık birbiri için gerekliydi. Hareketler akıcıydı ve nefes, kontrol ve konsantrasyonla birleştirilmişti. Sonuç artan esneklik, güç, beden farkındalığı, enerji ve gelişmiş zihinsel konsantrasyondur.

Pilates, yüksek düzeyde kardiovasküler egzersiz üzerine yoğunlaşmadan  güç ve esneklik inşa edebilmek için vücut ağırlığı kullanılarak yapılır. Tüm Avrupa ve Dünya'da Pilates, bir fizik tedavi metodu olarak uygulanmaktadır.

Skolyoz, kemik erimesi, kifoz, lordoz, bel ve sırt ağrıları gibi rahatsızlıklarda kısa sürede çok iyi sonuçlar verdiği kanıtlanmıştır Günümüzde Pilates pek çok fizyoterapist tarafından rehabilitasyon sürecinin bir parçası olarak kullanılmaktadır.

PİLATESİN PRENSİPLERİ

Konsantrasyon : Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak,bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp, hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekir.

Kontrol : Pilates metodunda kontrol çok önemlidir. Kontrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması, olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.

Merkezleme : Pilates Metodu'nda ,doğru hareket sanatlarında olduğu gibi merkez, göbek, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme, üst bedenin stabilitesini ve esnemeyi, uzamayı sağlar.

Akıcı hareket : Hareketler acele edilmeden, her noktadan tek tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.

Kesinlik : Hareketler belirsizce değil, hakkı verilerek tam yapılmalıdır. Hareket sekansları birbirleri içinde ve birbirleri arasında koordine olmalıdır.

Nefes : Nefes alıp verme, panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece, nefes tamamen boşaltılıp, kan temizlenmiş olur.

PİLATES KİMLER İÇİN ELVERİŞLİDİR?

Pilates her yaşa, cinsiyete ve bütün meslek gruplarına hitap eden bir antrenman formudur.

Başta masa başı çalışanları ve gelişim yaşındaki çocuklar olmak üzere profesyonel dansçı ve sporcular açısından da son derece etkili bir metottur.Omurganın düzgün kullanılmadığı duruş bozuklukları, vücut dengesinin bozuk olduğu yanlış oturuş pozisyonlarında uzun süre kalınması kaslarda gerilme, yorgunluk ve ağrılı kas spazmlarına neden olur. Bunun sonunda kişilerde kireçlenme, sırt ve bel ağrıları gibi kalıcı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Pilates metodu omurların arasını esneterek daha sağlıklı ve dik bir omurganın oluşmasını sağlar.Bu metot düzenli uygulandığında duruş bozukluğu ve hareketsizlikten kaynaklanan sırt ve boyun ağrılarına çözüm olmaktadır..